- 1 kg marhalábszár
- 3 fej közepes hagyma
- 3 evőkanál zsír
- 1 db paprika
- 1 db paradicsom
- 3 kávéskanál pirospaprika
- 3 cikk fokhagyma
- só, ételízesítő, húspuhító, 1 kk mustár, csipet cukor, bors
- őrölt kömény
- csipet majoránna
- csipet szárított petrezselyem zöld, de ha friss petrezselyem zöld van akkor abból természetesen kevesebbet mert intenzívebb az íze
- fél mokkáskanálnyi őrölt babérlevél, ha nincs őrölt akkor egy egész kicsi levelet kell belefőzni
A húst kb. 2 cm-es kockára vágjuk, beletesszük egy tálba és befűszerezzük borssal,sóval, őrölt köménnyel. Húspuhítóval és ételízesítővel megszórjuk, teszünk rá egy kávéskanál mustárt és egy csipetnyi cukrot is. Jól összekeverjük és állni hagyjuk legalább egy órát.
A pörkölt elkészítése:
Apró kockára vágunk 3 fej vöröshagymát, 1 db paprikát aminek 1/4-ét félretesszük egy kis tálkába a kockára vágott paradicsommal és egy cikk apróra vágott fokhagymával együtt (ezeket majd később adjuk még hozzá). A hagymát és a zöldpaprikát zsíron aranysárgára pirítjuk. A pirítás utolsó szakaszában 2 gerezd apróra vágott fokhagymát is hozzáadunk. Ezután a tűzről félrehúzva hozzákeverjük a pirospaprikát, átkeverjük és felengedjük egy kis vízzel. Pár perc alatt jól összeforraljuk. Beletesszük a bepácolt húst és öntönk rá még annyi vizet hogy majdnem ellepje. Lassan főzzük, közben néhányszor fakanállal átkeverjük és ízlés szerint sózzuk, ha még szükséges. Ekkor adjuk hozzá az egy-két csipetnyi majoránnát, szárított petrezselyem zöldet és a fél mokkáskanál őrölt babért vagy egy kis levelet ha egész van. Mikor háromnegyedig megfőtt a hús (tehát majdnem puha), hozzáadjuk az apró kockára vágott zöldpaprika, paradicsom és fokhagyma többi részét és tovább főzzük még. Végül fél dl száraz de nem túl savanyú vörös bort öntünk bele és 10 percig főzzük még fedő nélkül míg elpárolog a bor alkoholtartalma.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése